Цената на депутатското кресло: 11 000 гласа излиза един мандат. Най-скъпо“ е

...
Цената на депутатското кресло: 11 000 гласа излиза един мандат. Най-скъпо“ е
Коментари Харесай

Цената на депутатското кресло: 11 000 гласа излиза един мандат


Цената на депутатското кресло: 11 000 гласа излиза един мандат. „ Най-скъпо “ е било депутатското място на вота през 1991 година.

Максимум 11 000 гласа ще са нужни за един мандат в Народното събрание на изборите на 2 април. Това пресметна пред „ Телеграф “ изборният специалист проф. Михаил Константинов.
Той посочи, че гласоподавателите у нас са 5,2 милиона, а в чужбина са 1,4 милиона души.

По думите му „ най-скъп “ е бил мандатът на вота през 1991 година. Тогава са били нужни към 20 000 гласа, с цел да попаднеш в Народното събрание.

„ Тогава гласоподаваха 5,7 милиона души. Виждате, че разликата в изборната интензивност е фрапантна, само че въпреки всичко понижа и популацията у нас “, изясни математикът.

Според проф. Константинов на 2 април ще гласоподават не повече от 2,7 милиона души, като хартиената бюлетина ще върне към урните сред 150 000-300 000 души.

Във връзка с организацията на идния избор през вчерашния ден зам.-председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева разяснява, че по време на гласуването няма да има видеонаблюдение. То ще се включи след края на изборния ден.

„ Имаме увещание от Министерството на електронното ръководство, че устройствата ще се включват доста елементарно – безусловно със зелено и алено копче. Ще има стойка, върху която ще се слагат. Задължението е да бъдат ориентирани по този начин, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им “, сподели Матева.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разграничителна дарба, с цел да се вижда по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и тон, с цел да се чува какво афишират членовете на СИК, които вадят бюлетините. В обитаемоте места, където липсва интернет или има механически аргументи, ще бъде осъществен запис. Ще се прави подобен на всички места, по едно и също време с излъчването онлайн.

„ Записите ще бъдат качени в интернет платформа, с цел да бъдат гледани след това. По сходен метод се вършат изборите в Южна Корея, сподели още Матева. Тя подсети на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК протоколите ще бъдат качени в електронен вид, тъй че могат да стартират да вършат симулации.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР